www.altenaroadrunners.nl

Stratenloopcup Land van Heusden en Altena

Home

Sinds 1985

Het stratenloopcircuit in het Land van Heusden en Altena - het oudste in ons land - is niet meer weg te denken en is een begrip geworden in onze regio, maar ook ver daarbuiten. Vroeger waren het z.g. "wilde lopen", maar sinds 1991 organiseert de Altena Road Runners in samenwerking met de plaatselijke hardloopcomitťs de stratenlopen onder auspiciŽn van de Atletiekunie. Een aantal lopen is gecombineerd met een of ander zomer- of dorpsfeest. De te lopen afstanden voor zowel wedstrijdlopers als recreanten variŽren van 5 tot 15 km. Voor de jeugd zijn de afstanden aangepast. Er is geen vette prijzenpot en het plezier staat voor veel lopers voorop door de fijne sfeer en de gezelligheid. De laatste loper is voor de wedstrijdcommissie net zo belangrijk als de nummers ťťn en twee.

In 1985 vond het eerste officiŽle stratenloopcircuit plaats in het Land van Heusden en Altena onder de naam Nieuwsblad Stratenloopcup. De stratenloopcommissie werd gevormd door Zeger de Ruyter, Anton Schop, John Redeker en Dirk Bouman. Het circuit bestond uit de volgende lopen: Sleeuwijk (9,2 km), Veen (5 km), Meeuwen (6 km), Wijk en Aalburg (9,7 km), Almkerk (5km), Hank (7,5 km) en Giessen (5,2 km). De uitslagenlijsten werden destijds geschreven of getypt. Alleen van de eerstaankomenden werden de met een stopwatch geklokte tijden vermeld. In latere jaren werd het circuit uitgebreid met lopen in Nieuwendijk, Rijswijk, Werkendam, Genderen en Andel, waarvan er inmiddels weer een aantal verdwenen zijn. Dussen (10 km) en Hank (16,1 km) zijn de laatste jaren aan het circuit toegevoegd.

Een stratenloopcommissie zorgt nu voor een uitstekende organisatie en de uitslagenlijsten worden tegenwoordig ook gepubliceerd op internet. In 1987 werd de Henk Westerlakentrofee ingevoerd voor de beste nieuweling in het regionale stratenloopcircuit. Dit als huldeblijk voor de promotor van de hardloopsport in onze regio. In 1992 verscheen het eerste programmaboekje dat in 1995 geheel vernieuwd werd met een fraaie kleurenomslag en uitvoerige informatie voor alle lopen.

Dirk Bouman (2004)


CategorieŽn

In de beginjaren waren er nog geen klassementen voor veteranen 50+ en vrouwen. Deze dateren uit 1987. De klasse mannen veteranen 3 (60+) en dames veteranen (35+) zijn in 1993 ingevoerd. In 1995 is er nog een vrouwen masters 2 ingevoerd (40+). We hadden toen dus MSen, M40, M50, M60, VSen, V35 en V45. De Atletiekunie besloot in 2006 de mannen veteranen evenals de vrouwen te beginnen bij 35 jaar. Tevens werden de veteranen klassen omgedoopt tot master klassen. Sinsdien voeren wij de volgende categorieŽn: MSen, M35, M45, M55, VSen, V35 en V45.


De winnaars en winnaressen